Az Egri Vízhez felhasznált gyógy- és fűszernövények
és fő hatásaik:
Melissa officinalis (citromfű) - görcsoldó, nyugtató,
vértisztító, tonizáló hatás
Mentha crispa (fodormenta) - szélhajtó, étvágyjavító,
görcsoldó, epeserkentő
Mentha piperita (borsmenta) - fájdalomcsillapító,
szélhajtó, emésztést serkentő, fertőtlenítő
Thymus serpyllum (kakukkfű) - szélbántalmak, köhögés,
görcsök oldó, emésztést javító
Origanum majorana (majoránna)- szélhajtó, étvágyjavító,
köhögéscsillapító, idegnyugtató
Lavandula officinalis (levendulavirág) - idegnyugtató,
görcsoldó, étvágyjavító
Auranti pericarpium (narancshéj)- gyomorerősítő,
emésztést serkentő, vértisztító,
Citri pericarpium (citromhéj)- étvágygerjesztő, gyomorerősítő
Guajacum officinale (guajakfa) - ízületi betegségek
csökkentése, izzasztó és hashajtó
Pimpinella anisum (ánizsmag) - féreg űző, emésztést
serkentő, görcsoldó, nyálkaoldó
Coriandri fructus (koriandermag) - szélhajtó, emésztést
javító, vértisztító
Caryophylli flos (szegfűszeg) - roboráló, fertőtlenítő,
tisztító hatású
Nux moschata (szerecsendió) - emésztést javító, szélhajtó,
ízesítő