Az Egri Víz történelmi
italunk, mely a 18. század közepéről származik. Jezsuita szerzetes
patikusok fedezték fel Egerben, gyógyszerként alkalmazták. Használták
fejfájásra, szédülésre, emésztési zavarokra, szíverősítőnek,
magas vérnyomás, agyvérzés ellen, valamint reumás bántalmakra;
külsőleg és belsőleg egyaránt.
Az ital összetételének, készítésének
módját, az emberöltők során egymást követő szerzetesek szigorúan
őrizték, titkolták. Már 1771-ből rendelkezésre állnak irattári
adatok arra, hogy az egri jezsuita gyógyszertár nem adta át
a rendhez tartozó kassai testvérpatika részére sem a receptet.
Az Ital elkészítéséhez felhasznált
gyógy- és fűszernövények között egyszerű, Magyarországon honos
pld. a levendula virág, kakukkfű, méhfű, citromfű mellett, a
szerzetesek által külföldről behozott kü-lönlegességek is vannak,
mint például a szegfűszeg, szerecsendió, guajakfa stb.
Az eredeti recept alapján elkészített
alkoholos párlatot, mint egy egyedi aromájú italkülönlegességet,
a jó íze- és a megtapasztalt jó egészségügyi hatása miatt,
aranyéremmel jutalmazták és érdemke-reszttel tüntették ki
Bécsben, több mint 100 évvel ezelőtt. A "Királyok Vizének"
is hívták. A 20. század második felében szeszesitalként került
forgalomba, de már nem az eredeti előállítási módon.
Történelmi eredete és több évszázados
sikere alapján igazi magyar italkülönlegesség, egy valódi
hungarikum!
Az Egri Víz 14 féle gyógy- és fűszernövény
keverékéből, különleges eljárással készül. Az eredeti recept
alapján felhasznált alapanyagok remek harmóniája következtében,
az előállítás ősi szabályainak betartásával, egy különleges
aromájú szeszesitalt kínálunk, mely kiváló kiegészítője a magyar
konyhának. Étkezés előtt fogyasztva ez a csodálatos ital étvágygerjesztő
hatású, étkezés után pedig elősegíti az emésztést.
Nagykereskedelmi ár (1/2 literes üveg ): 6890 Ft.
(0,04 literes kisüveg):810 Ft.
|